Aantekeningen Hans Vrijheid Up (parent).



Rijks:

klas 1-c    58-59

klas 2-?    59-60

klas 3-?    60-61

klas A-4    61-62

klas A-5    62-63


diploma

rhbs A: 1963

Hans Vrijheid

Reünie Rijks Hogere Burger School 1980


Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de v.m. Rijks Hogere Burger School te Venlo, nu geheten: Rijks scholengemeenschap "den Hulster".

Omdat het een bijzondere gebeurtenis was werd er een jubileümboek uitgegeven dat van tevoren kon worden besteld.

De viering van het feest werd over 6 dagen uitgespreid en wel vanaf vrijdag, 26 september t/m woensdag, 1oktober 1980.

Voor de reünisten waren de zaterdag en zondag interessant.

Hieronder volgen notities door mij gemaakt n.a.v. de indrukken. Geen hoogstaand prosa maar gewoon van klad:


Reünie 27 september 1980.


Leraren en personeel:

Overleden: Bonsel, van den Broek, Cornelisse, Hanssen, Jennen, Pröpper, Titulaer, v.d. Ven, Vrijling.

Ontmoet: Ansems (75 j. oud), Nijs, Kneepkens, van Luytelaar (73 j. oud), Wanders (77 j. oud), dominee Plug, Hendrikx, van der Sleezen.

Bijzonderheden:

v.d. Sleezen woont niet meer in Reijmerstok maar in Aardenhout (bij Haarlem)

Nijs is geheel vervallen tot Venlo's dialect

Hendrikx liet duidelijk blijken dat hij heimwee had naar de oude HBS en vond het peil van onderwijs zeer sterk gedaald.

Van Luytelaar strijkt nog steeds over de armen van jongens (nu mannen).

Wanders is nog zeer vitaal en vol humor. Ik heb hem het opstel "de Beer" overhandigd en moest mijn adres achterlaten.


Leerlingen:

Ad de Later: niet spontaan en weinig mededeelzaam over zijn huidige status.

Drs. Paul Kersten: wetenschappelijk medewerker faculteit Wiskunde aan TH Twenthe.

Dr. Ir. Piet Dekker: hoofd ontwikkeling recording HIG Audio Philips.

Jan Loosveld: gezette figuur en vertegenwoordiger van Amerikaanse Computer Company in Nederland.

Karel Hesseling: Dierenarts.

Will Sorée, Ben Idink, PietGoosen en Hai Haenen: gezien en gegroet, verder geen contact.

Math Vestjens: Nog steeds bij Amro bank.

Theo Spillekom en Franz Warmenhoven (beiden van A-kant): Theo kon zich mij nog goed herinneren omdat hij eens bij mij thuis schijnt te zijn geweest. Hij kon zich nog een experiment herinneren met een door audio gestuurd lampje.

Geert Bethlehem: onderwijzer. Toont weinig emoties.

Drs. Gerrit van der Vorst: Met zware baard en sjofele figuur, vrolijk en warm als altijd! Hoofd computer centrum aan Rijks Universiteit Utrecht.

Jaap de Klark: leraar Wiskunde aan een HTS.

Jan Helder en Wim Helder (jongere broer, alleen van gezicht herkend)

Lex Kosman: kwam mij bekend voor, waarschijnlijk enige klassen hoger dan ik: Pianist in de optredende Jazzband.

Chris van de Velde: natuurlijk!

Jongere broer van Gerrit v.d. Vorst: eigen assurantiekantoor in Venlo.

Pieter Buijs: Jongere broer van Ger en Geurt.

Joke Timmerman: Personeelchef bij een scheepvaartmaatschappij. Ongetrouwd en een opvallend slecht geheugen v.w.b. jongens.

Elly Roefen en Els Lamens gezien. Jammer dat Nel Lamens niet aanwezig was.

Carla Ruys: 2 jaar verkering gehad met Geert Bethlehem en die twee hadden ook nu nog onderonsjes.

Truus Verbeek: huisvrouw en druk in verenigingsleven,v.n. als secretaresse.Truus en haar man zijn o.a. voor 2 jaar in Bangkok geweest. Truus heeft 3 kinderen.

Beppie van Vught: Heeft audiologisch centrum in Eindhoven opgebouwd. Werkt nu part-time als logopediste op een LOMschool in Venlo. Een fijne meid!

Drs. Annefiet Beurskens: huisarts in de psychiatrische inrichting in Venray. Ook met haar heb ik fijn gesproken.

Els Cremers: een '...bom' uit klas A4 (zie foto Sinterklaasviering met Gerrit v.d. Vorst). Zij is laborante in een ziekenhuis in Düren in Duitsland.

Jeane v.d. Biezen: HBS-B en daarna spoedcursus schooljuffrouw op verzoek van kerk. Zij is 50 j. oud. Op de reünie van de School m/d Bijbel 2 jaar eerder heb ik haar ook ontmoet.


Verder nog aanwezig: Till Gardeniers, minister. Zij was ook eens leerling op de RHBS in Venlo!


Algehele indruk: Fantastisch georganiseerd. 27 september receptie en een gezellig samenzijn. Dranken en hapjes in overvloed. Soep, broodjes en koffie ter ontnuchtering. Veel leuke gesprekken en ontzettend druk. 's middags een uitvoering van een showband met dansmariekes.

28 september: Ontvangst op Gemeentehuis en hulde door fanfare. Daarna achter de muziek aan tocht door Lomstraat naar oude school. Lange optocht: voorste linies al op Nolensplein terwijl de achtersten nog op het stadhuis stonden!

In oude school rondgekeken en daarna naar Ans. De rest van de feestvierders ging naar de Venlonazaal voor Frühschoppen dat mij niet zo interesseerde.


Tussentijd

Op de reünie in 1980 werd aangekondigd dat men, gezien het enthousiasme een vervolg zou geven aan de vieringen. Ruim een jaar later mocht ik een geschriftje ontvangen: "Kontaktblad voor oud-leerlingen".

Het betrof een proefexemplaar dat aan alle geregistreerde bezoekers van de reünie werd gestuurd en een aanmoediging was om zich te abonneren à 15 gulden per 4 nummers (1 jaargang). Aangezien een reünie een zaak van gevoel is en dat gevoel slecht via verstandelijke middelen is wakker te houden heb ik afgezien van een abonnement. Misschien is dat wel de reden waarom ik niet was geïnformeerd over een vervolg in 1990, hoewel in het kontakblad wel zo iets werd gesuggereerd. Ook Ans was een mededeling in het Dagblad voor Noord Limburg ontgaan. Zo'n reünie na 10 jaar is enerzijds wel wat vroeg, maar de kans om oud-leraren te ontmoeten is dan nog heel reëel!

Intussen waren de plannen om o.a. Jeane v.d. Biezen een op te zoeken in de vergetelheid geraakt. Zo gaat dat met voornemens, gedaan tijdens een roes.

Ergens in 1999 vertelde mijn moeder mij dat ene Gerrit van der Vorst had opgebeld om te vragen hoe het met haar ging. Dat was verrassend en kon er op duiden dat hij kontakt zocht met mij. Ook hier verzandden de plannen om hem eens te bellen (veel moeite omdat er maar schaarse en onvolledige adresgegevens waren) in een teveel aan bezigheden.

In 1987 kregen we bij PMG MR &CT een nieuwe personeelchef: Pieter Buijs. Jawel!

Bijzonder was het dan ook dat ik mede door hem werd gehuldigd t.g.v. mijn 25 jarige dienstjubileüm in 1988.

(Enige jaren later was hij al weer weg naar een andere plaats binnen Philips)


Reünie 2000

Toevallig zag Ans in het Dagblad voor Noord Limburg een advertentie staan waar een reünie werd aangekondigd voor de RSG "den Hulster", v.h. Rijks HBS te Venlo en wel op 23 september 2000.

Natuurlijk had ik daar wel oren naar en ik heb mij dan ook snel aangemeld en ook Chris daarvan in kennis gesteld.

Dit keer was het een reünie van 1 dag en de opzet was kort en krachtig.

Aangezien de groep van de RSG aanzienlijk groter was dan die van de RHBS werd de ontvangst verdeeld over twee plaatsen. Ik meldde mij om 15 uur aan bij de Venlonazaal waar ik wat onwennig rondliep in de hoop iemand van mijn eindexamenjaar te zullen ontmoeten. En, hoewel zijn komst onzeker was hoopte ik op het gezicht van Chris!

We werden ontvangen met koffie en vlaai en kregen een handgeschreven badge met naam opgespeld.

Mijn eerste ontmoeting, nog vóór ik de zaal kon betreden was met een vreemde snuiter die mij goed aankeek en uitriep: "Aha, jij bent zeker van de dominee?". Goed kijkend zag ik een kruis op zijn borst hangen, het enige teken dat ik met een RK geestelijke te doen had. Een vreemde snuiter die allerlei dames om de hals vloog en kuste. Mogelijk dat hij degene was die, hoewel in habijt met Annefiet Beurskens staat te dansen op de foto.

Na ongeveer een half uur zoekend rond te hebben gelopen kwam er iemand op mij af die mij herkende. Na goed kijken zag ik dat het Jeu Schouten was, nu zonder krullen maar het haar plat over zijn schedel gekamd. Al pratende merk je de oude karakteristieken weer op, ook na 37 jaar! Prof. Dr. Ir. Jeu is nog net zo schuchter als weleer, ook al is hij hoogleraar aan de TUE (Power Transmissions en Tribologie). Hij heeft een zoon van 31 die werktuigbouwkundig ingenieur is (net als pa), een dochter van 28 en een kleinzoon van bijna 4 jaar. Jeu kon zich nog herinneren dat hij eens bij ons thuis is geweest vanwege de overname van een diktaat. Ik kon mij daar niets meer van herinneren. Een kwartier later kwam er een kalende heer met bolle kop op mijn naamkaartje gluren waarop ook ik op zijn badge ging kijken: Aart Hooijmeijer!

Natuurlijk wist ik meer van hem dan hij van mij en dat allemaal dankzij het jubileümboek van de School m/d Bijbel! Hij woonde in Kaldenkirchen en werd door zijn vader steeds naar school gebracht. Hij trouwde met Anneke Reijnders die, volgens zijn zeggen al 16 jaar dood is. Aart is leraar Duits en Nederlands.

Omstreeks 16 uur ging het hele gezelschap naar de "oude Rijks" die ook nu weer was opengesteld door de bewoners, nu niet het Belastingkantoor maar dit keer advocaten en verzekeraars. Net als bij de reünie van 1980 waren er maar weinig herkenbare punten op de trap met de uitgesleten treden na dan. Ook "de Cour" was veranderd: geen Gymzaal en geen fietsenhok (ook niet in 1980) maar wel een gebouw waar eens de toegang was vanaf het Mgr. Nolensplein. Opvallend is hoe slecht de geheugens waren van de aanwezigen! Of is dat van mij zo goed? Uitkijkend vanuit het raam t.o. het vroegere leslokaal van "de Luier" op "de Cour" hoor ik nog door Bonsel roepen: "Circuler! Circuler!" ons manend om de obligate rondjes te draaien terwijl de dames iets lekkers konden halen bij de bakker aan de overzijde van het park.

Na het bezoek aan het oude gebouw ben ik met Jeu Schouten naar het zalencomplex "de Maaspoort" gelopen waar we werden verwacht om 17 uur. Daar was het een rommeltje en je moest zelf maar uitzoeken wat de bedoeling was en waar. De ontvangst bleek te zijn in de "Foier" dat het zalencomplex omsloot. Na mijn jas te hebben afgegeven bij de garderobe ging ik op zoek naar bekenden. En ook nu weer met weinig succes, tenminste voor mijn jaargang. Ook Jeu, de enige jaargenoot liep maar wat verloren rond. Toen ik hem vroeg wat het inhield dat hij op de lijst stond van het Comité van Aanbeveling wist hij geen ander antwoord dan "er te zijn". Hij wist verder ook niets naders. Hoe men aan zijn naam kwam? Wel, een bijna buurman in zijn straat had gehoord dat er een reünie was, zodoende! Bij binnenkomst kon men consumptiebonnen kopen à 3 gulden. Rijkelijk duur voor 1 pilsje per bon en 1 ½ bon voor een glas wijn!

Pas na 18 uur kwamen de eerste bekenden opdagen: Jo van Nunen, weliswaar van examenjaar 1964 maar door zijn manier van optreden duidelijk herkenbaar als markant figuur die destijds al achter de vrouwen aan zat en heel joviaal en met veel bravour zijn aanwezigheid vorm gaf. Jo stond ook op de lijst van "het Comité van Aanbeveling", aangekondigd als Prof. Dr. Ir. Jo van Nunen, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hij doceert daar wiskunde. Ik vergiste mij door te denken dat hij HBS-A had gedaan omdat ik wist dat hij niet in mijn klas had gezeten en toch zeer bekend voorkwam. Een blik op zijn badge onthulde echter examenjaar 1964 en dat verklaarde een hoop!

Even later kwamen Geert Bethlehem en Gerrit van der Vorst opdagen. Nog precies zo als op de reünie van 1980, zij het dat Gerrit geen baard meer had en nog kaler was. Gerrit heeft nu een vergelijkbare functie op de Universiteit van Nijmegen. Nu hoorde ik dat Geert schoolmeester is in Waalwijk.

Van Gerrit heb ik alle adresgegevens opgevraagd, mede omdat hij met mijn moeder kontakt had gezocht en inderdaad geïnteressserd was in nader kontakt.

Verder heb ik Carla Ruijs ontmoet die speciaal uit de USA was overgekomen. Zij is momenteel stewardes bij Delta Airlines en heeft daarom vrij reizen, zodoende. Zij is getrouwd met een Amerikaan en heeft 1 kind.

Verder werd ik aangesproken door twee dames die, op grond van mijn naamkaartje zich bekend maakten als klasgenoten van Inge: Mariet Tusveld en Lily Köhnke.

Om 19 uur werd het warm en koud buffet geopend op de eerste verdieping. Meteen ontstond er een gigantische rij en het was duidelijk dat het bemachtigen van voedsel moeizaam zou gaan. Even wachten dus maar tot de grote drukte voorbij was. Een kwartier later ben ik met Jeu maar naar boven gegaan. Er waren twee uitdeelpunten maar toch was het nog druk. Het buffet was goed verzorgd en er was van alles wat, zij het van middelmatige prijsklasse en dus vrij gewoontjes. Wel lekker overigens. Overal waren tafeltjes bezet, vooral met "jongelui" en Jeu en ik hebben dan ook staand aan een soort vensterbank moeten eten.

Na het eten werd ik vreemd aangekeken door een vrouw die maar bleef kijken van naamkaartje naar gezicht en vice versa. Ze dacht dat ik dood was! Wat bleek? Zij was werkzaam op de juridische afdeling van Philips in Eindhoven en had nauw samengewerkt met Mr. H.M. Vrijheid die, volgens haar zeggen niet meer leefde en ook Hans heette!

Algemene indruk:

Opkomst zo'n 1000 personen. Hoewel de organisatie goed bedoeld was was het door de keuze van "de Maaspoort" zeer rommelig. De voorzitter van het comité verdedigde de keuze om de uitnodigingen d.m.v. mond-op-mond reclame te versturen door op te merken dat "de opkomst toch geweldig was". Als het hem om kwantiteit gaat had hij gelijk maar ik vond het een gemiste kans dat er niet gewerkt was met het adressenbestand van 1980 want de opkomst van examenjaar 1963 was zeer pover en ook de jaargangen daar omheen waren mager bezet. Wel hoorde ik dat er "een begin werd gemaakt met een leerlingenbestand" a.h.v. de betalingsgegevens. Had men dat niet al  in 1980 kunnen doen?

Er waren geen oud-leraren op komen dagen hetgeen ook bijna niet meer te verwachten viel.

ivm Reünie RijksHBS 1980 en Reünie 2000